startpagina
startpagina nieuws namenlijst de schrijfsters de Leestrommel
Diet Kramer
biografie
bibliografie
KITLV: HISDOC, foto nr. 40831
rss mailinglijst

Diet Kramer
(1907-1965)

Dina Maria Kramer heette zij, een mooie kloeke naam die garant leek te kunnen staan voor een sterk, stabiel leven. Hoe anders zou dit verlopen. "God helpe je om niet te stikken in je alenigheid", laat zij een van de personages in haar christelijke roman Begin (1932) zeggen. Het leek haar eigen devies.

Diet Kramer werd geboren op 25 april 1907 in Amsterdam. Al toen ze nog op de H.B.S. zat, begon ze met haar eerste best-seller: Stans van de Vijfjarige. Ook volgde ze verschillende cursussen. Al begon ze haar schrijverscarrière vroeg, ze zou de pen haar leven lang trouw blijven al zouden haar onderwerpen zeer uiteenlopend zijn.

In de jaren '20 van de vorige eeuw bewoog ze zich in de protestantse kringen rond het tijdschrift Opwaartse Wegen. Dat resulteerde onder meer in de novellen Kleine Levens en in het eerdergenoemde Begin. Pas later krijgt haar werk een Indische thematiek. In 1933 trouwt Diet Kramer in Batavia met dr W.H. Muller, rector aan een plaatselijk lyceum. In Onrustig is ons hart (1939) beschrijft ze de glorie en de wrangheid van een vrouwenleven in Indië. Vrolijke Indische levens zag ze ook; haar kinderboeken zijn prettig leesbaar, vaak herdrukt en soms verrassend van inhoud. Zo is Lodewijk de mensenredder het relaas over een teckel in Indië. Het boek werd veertien keer herdrukt.

In 1942 wordt Diet met haar beide kinderen geïnterneerd. Ze brengt de hele bezettingstijd door in kampen, onder andere in Ambarawa. In 1946 verhuist ze terug naar Nederland. Met kinderen maar zonder haar man, die in een kamp overleed. De kamptijd keert terug in haar Thuisvaart.

In 1965 overlijdt Diet Kramer, na een aantal moeilijke jaren. Slechte gezondheid. Ze kon moeilijk verwerken dat haar man was overleden. Gevolgen van de kampjaren. Het was meer dan zij, dan een mens, kon dragen.

Laatste wijziging: 1 februari 2001