startpagina
startpagina nieuws namenlijst de schrijfsters de Leestrommel
geopend
rss mailinglijst

Februari 2017

Twee weken lang een prachtige etalage in de Amsterdamse boekwinkel Atheneum: de mensen stonden stil en maakten foto's. Ik ook.

Het is heerlijk wanneer je een boek schrijft dat zo positief ontvangen wordt. Het idee dat veel mensen het boek lezen, er iets aan hebben, en dan de boeken van Melati van Java gaan lezen... een auteur die het verdient weer deel uit te maken van de literaire canon.

Vaak krijg ik de vraag, als iemand naar een oude roman van Melati van Java kijkt: "Leest dat nou gemakkelijk?" Dan vraag ik terug: "Leest Couperus gemakkelijk als je eraan begint?"

Gesprekje klaar.

Wilt u een filmpje bekijkent? Op de website van Melati van Java vindt u de volledige lezing die ik afgelopen december hield op het symposium van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde. Voor de website: klik hier.

In de Leestrommel van deze maand is een zelfhulpboek van mevrouw J. Kloppenburg-Versteegh opgenomen, geschreven voor de vrouwen die vanuit Nederland naar de Oost trokken. Veel is gezond verstand, veel is ook inside information van een vrouw die het land kende en liefhad. Open de Leestrommel.

De bezoekersaantallen van het Damescompartiment en de Leestrommel blijven aangenaam constant rond de 500 per dag. Allemaal beste, brave menschen.

Voort met die trein!

Uw Conductrice,

Vilan van de Loo

PS. Ik geef ook lezingen over deze schrijfsters, met prachtige oude foto's van toen. Belangstelling? Klik hier om te mailen.

 

Kijkt u even op Pinterest? Daar ziet u prachtige boekomslagen van de damesromans.

Biografieën tot dusver:

Melati van Java (1853-1927). Dochter van Indië. TongTong, 2016

Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte, met een biografische inleiding door Vilan van de Loo, vormgeving Arthur Meyer, 576 pagina's incl. fotokatern. Uitgeverij Tong Tong, 2007

Leven tussen kunst en krant. Beata van Helsdingen-Schoevers, journaliste en declamatrice in Nederlands-Indië KITLV Press, 2005 (twee delen: biografie en bloemlezing)

"Kijk in Kloppenburg!" De Indische planten van mevrouw J.M.C. Kloppenburg-Versteegh (1862-1948) Bonneville, 2000 (cassette met biografie, herdruk platenatlas en herdruk receptemboek)

Lees ook:

Mina Kruseman: Een huwelijk in Indië ISBN 978 946 0220 319 gebonden, 240 pagina's; KIT Publishers. Met een inleiding door Vilan van de Loo

Melati van Java: Fernand ISBN 978 94 602201 35; gebonden, 240 pagina's KIT Publishers. Met een inleiding door Vilan van de Loo

Annie Foore: Bogoriana ISBN 978 94 602 203 26; gebonden, 240 pagina's KIT Publishers. Met een inleiding door Vilan van de Loo

aangepast op 1 februari 2017